Barbara van Studio Mino, onderneemster met een missie!

Barbara Vandenbunder glundert. En terecht!
Met Studio Mino, de nieuwe minerale,
100% natuurlijke cosmetica-lijn voor schoonheidssalons,
schenkt ze vrouwen elk jaar een gezonder make-up alternatief
en maakt ze hen 2 kilogram chemicaliën lichter.

 

2 kg! Twéé kilogram chemicaliën…! Dat is wat de gemiddelde vrouw jaarlijks aan toxische ingrediënten naar binnen krijgt via haar dagelijkse huidverzorgingsproducten en make-up. Spotting You sprak met Barbara Vandenbunder, public speaker en de creatieve geest achter Studio Mino, de nieuwe minerale, 100 % natuurlijke cosmetica-lijn voor schoonheidssalons. Giftige schoonheid, het lag Barbara in 2011 al zwaar op de maag. Ze stopte bij haar werkgever, startte haar eigen bedrijf Studio Puur en maakte er haar missie van om vrouwen kennis te laten maken met een gezond make up-alternatief. Vandaag vertelt ze ons waarom.

 

Barbara, stel jezelf even voor.

Ik werk al 15 jaar in de beauty branche; 7 jaar in loondienst als account manager en 8 jaar als onderneemster in mijn eigen zaak Studio Puur. Sinds 2011 ben ik gestart met de invoer en distributie van 100% natuurlijke make-up. Minerale make-up was er al, maar niet 100% natuurlijk. Op dat moment was dat echt een gat in de markt. Er bestond eenvoudigweg nog geen alternatief dat zo zuiver en puur was. In 2016 verhuisde ik van mijn keukentafel (lacht) naar een hippe co-working space in hartje Roeselare. Samen met Gwen, mijn rechterhand en zeer toegewijde kracht bij Studio Puur, maken we de wereld van de schoonheidssalons in België en Nederland elke dag een beetje mens-, dier- en planeetvriendelijker. In 2019 staat een eigen pand op het programma. Maar gelukkig heb ik ook nog een heel fijn leven naast mijn werk. Ik ben al jaren gelukkig getrouwd en de fiere mama van 2 dochters van 8 en 4 jaar.

Waar komt je fascinatie voor natuurlijke make-up vandaan?

Ik ben eigenlijk altijd al gefascineerd geweest door schoonheid… En make-up is nu eenmaal al eeuwenlang een heel dankbaar instrument om die schoonheid naar boven te brengen en te accentueren. Heb je een wat duffe dag? Een beetje make-up kan zo een wereld van verschil voor je maken en je zelfvertrouwen een ongelooflijke boost geven. Niet dat make-up nu per se hoeft, hoor! Ik heb zelf best ook wel make-up-loze dagen… (lacht opnieuw). Maar dat het kàn en ter beschikking is, als jij dat wil, dat maakt het wel zo fijn.

Meer en meer kreeg ik in mijn gesprekken met schoonheidsspecialistes en hun klanten de vraag naar écht natuurlijke make-up. Veel mensen maakten zich zorgen over gevoeligheid en allergieën aan producten. Er was duidelijk behoefte aan een veiliger, meer natuurlijker alternatief!

Is het echt zo erg gesteld met die toxiciteit van make-up?

Als je weet dat de gemiddelde vrouw jaarlijks 2 kg chemicaliën binnenkrijgt via huidverzorging en make-up alleen, dan is er toch iets grondig mis met de make-up die we tegenwoordig kunnen kopen. Denk je niet? Ik heb er al meermaals talks en lezingen over gegeven met als titel ‘Giftige Schoonheid’. Mensen schrikken echt, als ze zich voor het eerst realiseren welke chemicaliën er zich allemaal in hun make-up tasje of badkamerkastje bevinden. Mijn stelregel is: als je het ingrediënt niet goed kan uitspreken, dan is het meestal ook niet goed voor je. Dat geldt niet voor sheaboter, of ‘butyrospermum Parkii Butter’. Maar dat is echt wel de uitzondering die mijn regel bevestigt!

Hoe verliep dat zo in 2011, natuurlijke make up introduceren op de markt?

In 2011 was een natuurlijke make-up introduceren nog echt pionierswerk! Maar dat ging eigenlijk veel vlotter dan verwacht; ik kreeg snel veel klanten. Dat gold evenwel niet voor de bio-verzorgingsproducten! Daar bestond 7 jaar geleden echt nog wel een grote weerstand tegen. Vooral de natuurlijke geur bleek een obstakel, omdat veel mensen nu eenmaal gewend waren geraakt aan synthetische parfums.

Daarin zie ik duidelijk een positieve evolutie. Vandaag wordt die natuurlijke geur (die by the way in al die tijd niet veranderd is!) wél als positief ervaren. Echt treffend!  Onze mindset die onze zintuigelijke ervaring stuurt; heel bijzonder vind ik dat!

Hoe lang ben je al gefascineerd om onze ecologische face print te doen dalen?

Mijn echte fascinatie is ontstaan in 2011, toen ik op zoek was naar een uniek make-up merk om te verdelen. Ik zocht iets natuurlijk, maar wist toen nog niet zoveel over heel deze materie. Het was pas toen ik de Australische Alenka Dirnbek ontmoette, dat er een nieuwe wereld voor mij openging. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd over deze materie in Australië.

Waarom lanceer je nu je eigen merk?

Het is een beetje de aard van het beestje, vermoed ik. Ik werk graag zo onafhankelijk mogelijk. Ik doe graag mijn eigen ding; heb graag mijn eigen inbreng. Ik ben creatief en iets zelf creëren brengt mij de meeste voldoening. Bovendien kan ik op die manier flexibel inspelen op de vraag en behoeften van de schoonheidssalons. Bovenal is het de ultieme volbrenging van mijn missie: vrouwen bewust maken en kennis laten maken met niet-toxische, veilige make-up.

Waarin onderscheidt Studio Mino zich van bestaande merken?

Studio Mino gaat terug naar de essentie: een minimum aan producten met een maximum aan resultaat. Zo bespaar ik zowel de make-up gebruikster als de verdelers de keuzestress van een te groot gamma. Die laatsten hoeven dan bovendien ook niet bang te zijn om met een te grote stock te blijven zitten. Daarnaast kies ik voor een minimum aan ingrediënten, om de producten helemaal puur te houden. Minimalisme zit hem ook in de eenvoud van de manier, waarop je de producten aanbrengt. We gaan altijd uit van het niet-toxische karakter. Mooi zijn kan echt ook wel op een gezonde manier!

Mogen we jullie uniek noemen en hebben jullie met Studio Mino een primeur voor de Belgische markt bij de schoonheidssalons?

Jazeker. Wij zijn het eerste Belgische minerale make-up merk dat zich richt naar de beauty professional, met een niet-toxische boodschap als onze belangrijkste kernwaarde. Niet alleen onze minerale poeders zijn 100% natuurlijk. Ook onze andere producten zoals lipgloss, concealer, lipstick voldoen aan alle 100 % natuurlijke voorwaarden. In alle bescheidenheid, daarin zijn we echt wel uniek.

Waar komt de naam Studio Mino vandaan?

Ik wou een naam die verwijst naar Studio Puur, waarmee we toch al enige naamsbekendheid hebben opgebouwd in de sector van beauty professionals. Mino verwijst naar de mineralen, waar we mee werken en naar het minimalisme: een minimum aan ingrediënten, een minimum aan inspanning om aan te brengen en een minimum aan verpakking. Uit een enquête die we voerden, bleek dat mensen helemaal geen vragende partij zijn naar al die mooie, dure, vervuilende verpakkingen voor cosmetica. Daarom doen we daar ook niet aan mee. Onze ecologische voetafdruk, of gezichtsafdruk, zo je wilt, zo klein mogelijk houden, dat is onze grootste bekommernis.

Waarom de keuze voor mineralen? 

Heb je een uurtje voor mij (lacht)? Mineralen zijn fantastisch, ze zijn natuurlijk, ze versmelten met de huid, ze hydrateren, worden zeer goed verdragen en ze hebben een zodanig grote waaier aan positieve eigenschappen, dat de keuze voor mij heel snel was gemaakt.

Dat klonk zeer overtuigend 🙂 ! Dankjewel! Maar wat wij ons afvragen, Barbara, waarom gebeurt de productie dan in de UK?

Ik zocht de beste match om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, zo dicht mogelijk bij huis te produceren en toch trouw te blijven aan onze kernwaarden. Na heel wat research bleek gewoon, dat de producenten in de UK het dichtste aanleunden bij de Studio Mino-visie en ook helemaal mee zijn in het niet-toxische verhaal van 100 % natuurlijke formules.

Wil je ook ooit naar de consumentenmarkt?

Dat is niet mijn bedoeling. Mijn focus ligt op de professionele markt. Ik ben ervan overtuigd, dat de expertise van een beauty professional onmisbaar is. Schoonheid en gezondheid gaan hand in hand en onze schoonheidsspecialistes maken er hun missie van om hun klanten hierin met veel kennis van zaken en liefde voor hun vak te begeleiden. Bovendien kunnen ze hen het beste adviseren in hun keuze van de juiste kleuren en het juiste product.

We hebben ook ons eigen webshop-kanaal als er in jouw buurt nog geen verdeelpunt zou zijn. Via onze chat-functie kunnen mensen meteen advies vragen.

Het Studio Mino-concept is opgebouwd rond de 5 Feng Shui-elementen. Waar komt je fascinatie voor Fashion Feng Shui vandaan?

Fashion Feng Shui heeft mijn leven echt veranderd! In 2016 trok ik naar de UK voor een bijscholing als image consultant. Ik had er al veel over gelezen en wou ooit zelf de cursus volgen. Het systeem is gebaseerd op Feng Shui, de kunst om harmonie te brengen in je leven, door je huis zo in te richten dat de energie stroomt. Je kleerkast is je meest close omgeving en het systeem vertaalt dus je kledij in energie, in de 5 elementen: water, vuur, metaal, hout en aarde. Je persoonlijke energie vertalen in je kledij is een fantastisch systeem! Je uitstraling komt helemaal in harmonie met wie je van binnen echt bent. Voor Studio Mino, onze minerale make-up lijn, heb ik dit systeem zelf vertaald naar 5 make-up looks.

Welke van de vijf types ben je zelf?

Water! Dat was voor mij een echte openbaring! Jaren terug werd ik geanalyseerd als een zomertype; een type dat zou stralen in gedempte en lichte kleuren. Alleen…, op één of andere manier voelde dat voor mij nooit goed aan… Ik voel me veel beter in kleuren, die donker zijn; die een diepte hebben. En in stoffen die vloeien; als water, ja! In zo’n kleren kom ik helemaal tot mijn recht. Mijn zelfvertrouwen groeit à la minute; dan pas klopt het plaatje helemaal voor mij.

Maar je kan jezelf ook in verschillende types herkennen?

Ja, natuurlijk. Het komt zelfs heel vaak voor, dat je jezelf in alle types een beetje herkent. Ieder mens is uniek en heeft een beetje van alle elementen. Het Studio Mino-concept is ook zo opgevat, dat het zowel past bij één van de 5 elementen waarin jij jezelf meteen herkent, als bij een of meerdere andere elementen, voor uitzonderlijke of feestelijke gelegenheden.


Wat raad je beginners aan?

Ik raad beginners aan om te starten met de basis: het minerale poeder (onze foundation) met de kabuki-kwast. Die kwast is gemaakt van bamboe en heeft dus een hele lage impact op het milieu. De haren staan heel dicht op elkaar, zijn volledig vegan en van topkwaliteit. Als je je make-up aanbrengt met deze kabuki-kwast, is die tot 10 x mooier geblend met je huid! Bovendien kan je er zeer precies mee werken en zorgt het ontwerp ervoor, dat er geen poeder op je kledij valt. Handig!

Het minerale foundation poeder dekt uitzonderlijk goed en geeft toch een zeer naturelle uitstraling aan de huid met een egaal effect. De huid kan blijven ademen en het poeder blijft de hele dag perfect op zijn plaats zitten.

Bovendien is het super simpel en weinig werk om aan te brengen!

Ik las ook in jullie folder, dat het Studio Mino gamma dierproefvrij is?

Ja, dat klopt! Alle producten zijn cruelty free, niet getest op dieren, zelfs niet in het kleinste element. En nee, er zijn geen achterpoortjes.

Je hebt nu je eigen make-up lijn? Komt er ook een eigen verzorgingslijn? 

Dat is zeker een mogelijke piste. Ik heb nu de smaak te pakken (lacht). Ik zou heel graag professionele niet-toxische voetverzorgingsproducten op de markt willen brengen.

Tot slot, Barbara, waar kan ik de Studio Mino producten vinden?

Je kan ze vanaf nu vinden bij de schoonheidssalons. De verkooppunten kan je raadplegen op www.studiopuur.be. Is er geen verkooppunt in jouw buurt, dan kan je ook terecht op onze webshop, https://shop.studiopuur.be/ . Daar vind je sowieso veel tips en make-up advies!

 

Redactie & Layout: Carina de Geest * Spotting You * 30 november 2018
Fotografie: Ken Pimontel
Video: Gwen Lancel
Barbara Vandenbunder boeken voor haar TALK ‘Giftige Schoonheid’?
Contacteer Spotting You op 00 32 476 86 00 94 * carina@spottingyou.be

 

DELEN

Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/spottingyou.be/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

Geef een reactie