Uniek en toch bangelijk herkenbaar, bijwijlen hilarisch verhaal over fysieke en mentale macht en onmacht. Voor iedereen wiens geest vaak sterker en sneller is dan het soms tegensputterende, trage en vertragende lichaam. Sterk aanbevolen voor mensen in en uit een rolstoel, tussen 0 en 99 jaar, en hun omgeving. Voor kinderen in een rolstoel en hun naasten is het verplichte leesstof.

Jezelf tegenkomen… Dat is wel het laatste wat je verwacht als je als ‘lezeres zonder rolstoel’ het boek “Sofie rolt door het leven, 7 sleutels voorbij de beperking” van Sofie Vanhoutte cadeau krijgt en begint te lezen.

Ik behoor immers niet meteen tot wat Sofie, tegelijkertijd liefdevol en ferm, ‘haar doelgroep’ noemt. Sofie is kindercoach en haar doelgroep binnen haar vzw Krijtlijn zijn kinderen die om welke reden dan ook in een rolstoel zitten, hun ouders, zusjes, broertjes en hun naaste omgeving. Aan hen wil ze met haar ‘7 sleutels voorbij de beperking’ handvaten aanreiken om het maximum te halen uit elke dag. Hoe zwaar of vreugdevol die dagen soms ook kunnen zijn. Leidraad daarbij is haar eigen onwaarschijnlijke levensverhaal. Een letterlijk uiterst onwaarschijnlijk leven… Die boodschap gaven de dokters haar vader al mee bij haar geboorte: “Meneer, bekijk uw dochter nog maar eens goed en neem misschien ook meteen al afscheid van haar, want de kans is behoorlijk groot dat ze er bij jullie volgend bezoek niet meer zal zijn”. Sofie telt vandaag haar survival-dagen sinds die goedbedoelde maar ijzingwekkende uitspraak: het zijn er ondertussen al bijna 16.000 geworden. Check it out!

Het resultaat dat selfmade woman Sofie Vanhoutte met “Sofie rolt…” neerzet, is een bloedmooi, bloedstollend, bij wijlen hilarisch verhaal over fysieke en mentale macht en onmacht en hoe daarmee om te gaan. Een unieke inkijk in de rollercoaster belevingswereld van een mens in een rolstoel, maar tegelijkertijd bangelijk, wat zeg ik, choquerend herkenbaar voor iedereen wiens geest ook vaak sterker en sneller is dan het soms tegensputterende, trage en vertragende lichaam. Dat maakt dit boek zo bijzonder. Zeer zeker gaan de mensen uit haar doelgroep, kinderen in een rolstoel en hun naasten, hier heel veel kracht en aanmoediging, maar ook begrip en aanvaarding in vinden. Maar evengoed zullen mensen die herstellen van bijvoorbeeld een burnout of een andere ingrijpende ziekte met herstel- en terugvalfases er heel wat inspiratie en veerkracht uit kunnen putten.

En, eerlijk gezegd, we denken toch dat het er al van jongsaf moet hebben ingezeten: dat vurige, ‘onvermoeibare’ strijdbare karakter van Sofie. Al zullen die 43 operaties die ze heeft meegemaakt en die paar maar-net-op-het-nippertje-vermeden doodsstrijden er ook wel iets mee te maken hebben…

Ter illustratie daarvan is het beeld hoe ze als vierjarig meisje dat maar niet wou gaan slapen, door haar moeder ‘ter afkoeling’ even buiten werd gezet; ’s winters; het had gesneeuwd. Toen haar moeder zeer kort daarna kwam vragen of ze nu wél naar bed wou, snikte Sofietje: “Nee, ik wil mijn valiesje met mijn sloefkes erin en een appel, want ik ga naar oma”. Oma woonde 40 kilometer verderop… Plots bedacht ze dat ze onderweg wel eens koeien kon tegenkomen. Dieren waar Sofie een panische angst voor had. Dus klopte ze opnieuw op de deur. Niet om alsjeblieft-alsjeblieft weer binnen te mogen. Wel om stoer naar de weg te vragen waarlangs ze zeker-zeker geen koeien zou moeten trotseren…

Verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen leven, hoe uitdagend en zelfs uitzichtsloos de situatie er ook moge uitzien: het typeert Sofie Vanhoutte en haar boek “Sofie rolt door het leven” ten voeten uit.

SOFIE’s BOEK KOPEN:

Sofie rolt door het leven, 7 sleutels voorbij de beperking werd uitgegeven door Yin Books en koop je hier: https://www.sofievanhoutte.com/hetboek/

EEN LEZING DOOR SOFIE VANHOUTTE BOEKEN:

Sofie Vanhoutte boeken voor haar lezing Cut The Crap kan hier: https://www.spottingyou.be/i-am-an-organizer/

SOFIE STEUNEN:

Sofie is gestart met een crowdfunding campagne om haar boek in het Engels te laten vertalen, nadat er internationaal vraag naar kwam binnen de community van mensen in een rolstoel met spina bifida.

Doneren kan u via deze site:https://www.worldofcrowdfunding.com/node/5052

DELEN

Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/spottingyou.be/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

Geef een reactie